a nie lepiej cos bardziej sportowego do takiego auta
opony letnie - co myślicie
Zwiń
X
-
Koledzy, potrzebuję pomocy, ale nie tyle w kwestii wyboru opon, co cholernych etykiet UE.
Model opony mam wybrany - Dunlop Sport Maxx RT 225/40/R18 (obecnie kończy żywot Dunlop Sport Maxx GT - na mokrym straszne badziewie).
Rzecz w tym, że w sklepach są one różnie etykietowane. I o ile głośność to zakres 67-69 dB, a hamowanie na mokrym jest A-B, to opory toczenia mają przeskok B-F. Wszystkie opony mają takie same parametry - 92 Y XL. Więc w jednym sklepie potrafi być kilka wariantów teoretycznie identycznych opon.
Powstaje więc pytanie co lepiej wybrać? A raczej jak duża może być różnica w spalaniu i przyczepności między B a F. Czy np. C to optymalny wybór? Czy może cały ten parametr można sobie w buty wsadzić w takiej sytuacji, i brać co tańsze :?Pozdro
Komentarz
-
-
Afera z Volkswagenem sprawiła, że świat zaczął baczniej przyglądać się motoryzacji. Na efekty nie trzeba było długo czekać.
kolejny po conti
mialem takie podejzenia. sprawa najpewniej dotyczy wrd3 i wra3
w testach obie na sniegu wymiataja a wg mnie sa mocno srednie a duzo lepiej radza sobie na suchym (co osobiscie mi pasuje)
Komentarz
-
-
Ja tam ostatnio cisnąłem laczkami WR D4 w kopnym śniegu i zero problemu. Auto idzie jak przecinak. Więc mój test te opony zdały celującoJest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez adaśJa tam ostatnio cisnąłem laczkami WR D4 w kopnym śniegu i zero problemu. Auto idzie jak przecinak. Więc mój test te opony zdały celująco
ja tez na kopnym cialem na d3 w granicach 60~80 km/h
jednak ich zachowanie bylo gorsze niż np goodyear ug7+
Komentarz
-
-
Cześć,
piszę, ponieważ przekopałem trochę stron w tym temacie ale nie znalazłem odpowiedzi. Stoję przed kupnem opon i tu mam dylemat. Chodzi głównie o głośność opon, które zamierzam kupić, dlatego tu pytanie, czy warto dopłacać +/-100zł na oponie i zakupić Dunlopy SP Sport Bluresponse, czy do normalnej, raczej spokojnej, codziennej jazdy wystarczą Nexen N'Blue HD +?
Ogólnie pod względem wygody, bezpieczeństwa i prowadzenia będzie wszystko lepsze niż moje obecne wiekowe opony, dlatego tutaj wierze, że taki Nexen wystarczyłby w zupełności. Teraz pytanie, jakie profity zawarte są w tych stu złotych więcej na oponie? Czy będzie ciszej na Dunlopach?
Pytam, ze względu na to, że szukałem jakiś negatywnych opinii o tych Nexenach i... nie znalazłem?
A może jakieś inne propozycję, najlepiej tak do 1000zł komplet? Np. takie Pirelli P7?
Chodzi o opony 205/55/R16.
Tak wiem, wiem, Pirelli i Dunlopy wałkowane wiele razy, ale o tych Nexenach nie ma wiele!
Pozdrawiam!
Komentarz
-
-
Tavano, napisz do mnie,a napewno poniżej 1000zł za komplet znajdziemy coś z
CONTINENTAL
DUNLOP SP Sport Bluresponse
PIRELLI Cinturato P7
Komentarz
-
-
Nowe testy opon letnich ADAC:
185/65 R15 H
Im ADAC Winterreifen Test werden die besten Reifen der verschiedenen Reifengrößen ermittelt. Welche Reifen haben sicheren Grip, welche sparen am meisten Sprit?
225/45 R 17 Y
Komentarz
-
-
a co myślicie o Bridgestone Turanza ER300?
znalazłem takie ogłoszenie: http://allegro.pl/opony-letnie-bridg...044259982.html
da się jakoś rozpoznać czy to faktycznie nówki czy nie?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ksyniu22a co myślicie o Bridgestone Turanza ER300?
znalazłem takie ogłoszenie: http://allegro.pl/opony-letnie-bridg...044259982.html
da się jakoś rozpoznać czy to faktycznie nówki czy nie?
Komentarz
-
-
Mam te Dunlopy. Ja jestem bardzo zadowolony, ale osoby które lubią pocisnąć i wejść ostrzej w zakręt narzekają, że opony są miękkie i pływają.
Bo faktycznie są miękkie.
Dunlop SP Sport Bluresponse to przede wszystkim opony bardzo komfortowe i ciche.
Przy normalnej, spokojnej jeździe sprawdzają się świetnie.
Nie mam na myśli jazdy powolnej, tylko normalną jazdę, bez szaleństw i popisów.
Opony sprawdziły mi się w jeździe autostradowej, również w deszczu. Zawsze czułem się pewnie i czułem, że opony "trzymają".
Moje poprzednie opony Goodyear Efficientgrip również były ciche i komfortowe, ale bieżnik miał sporo płytkich lamelek, które wraz ze zużywaniem się opony zaczęły zanikać...
W Dunlopach bieżnik składa się z głębokich bruzd, które nie znikają wraz z przebytymi tysiącami kilometrów.
...Czy kupiłbym je jeszcze raz? Tak, jestem z nich bardzo zadowolony.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dragsterNowe testy opon letnich ADAC:
185/65 R15 H
Im ADAC Winterreifen Test werden die besten Reifen der verschiedenen Reifengrößen ermittelt. Welche Reifen haben sicheren Grip, welche sparen am meisten Sprit?
225/45 R 17 Y
https://www.adac.de/infotestrat/test...cePageId=31821
Dunlop Sport BluResponse 185/65 R15 88H (miałem 195/65 R15 91H) ma bardzo wysoką notę w kategorii właściwości jezdnych na suchym (ocena 1.5 w skali 1-5, gdzie 1 to najlepsza) - chodzi o kategorię "pewność prowadzenia", a nie o hamowanie.
Fulda SportControl 225/45 R17 94Y (miałem ten sam rozmiar, 91Y) ma słabą notę 3.5 w tej samej kategorii, to NIE MAM WIĘCEJ PYTAŃ.
Na "pewnych" Dunlopach jeździło mi się Octavią jakbym pływał pontonem na wzburzonym morzu, a powyżej 150 km/h jakbym tracił czucie nawierzchni (po zmianie na CEC3 kontrola wróciła bez ingerencji w zawieszenie), podczas gdy rzekomo "takie kiepskie" Fuldy założyłem do Vectry C i latałem nią ze stałym 200 km/h po A1, a po zakrętach ogólnie ostro i byłem z nich bardzo zadowolony właśnie z pewności prowadzenia na suchym (bo niekoniecznie z trzymania na mokrym).
M.666 4U
Komentarz
-
-
...Myślę, ze różnice w odbiorze tych opon wynikają z potrzeb i oczekiwań a przede wszystkim ze stylu jazdy.
Zamieszczone przez beaviso(...) powyżej 150 km/h (...)
Wręcz przeciwnie, czuję się pewniej, niż na Goodyearach po podobnym przebiegu.
Zamieszczone przez beaviso(...) latałem nią ze stałym 200 km/h po A1, a po zakrętach ogólnie ostro (...)
Zdecydowanie zgadzam się z beaviso w jednym - nie wierzę w testy.
Staram się uważnie czytać opinie użytkowników, a opinii użytkowników w internecie można znaleźć naprawdę sporo...
Komentarz
-
Komentarz